Fn’s Bærekraftigmål


Hva er Fn’s Bærekraftigmål?

FNs bærekraftsmål er en felles plann so skal kjempe for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet med spesielt kjønnene og stoppe blant annet klimaendringene innen 2030. 

FNs bærekraftsmål består av blant annet med 17 mål og 169 delmål. Enn av målene så skal det fungere som en felles global retning for alle land i verden, næringsliv og sivilsamfunn. FNs bærekraftsmål så gjelder det for alle land i hele verden, om du er enten rik eller fattig. Målene har stor innvirkning på norsk politikk -både i kommuner og lokalsamfunn og nasjonalt. Tidligere statsminister Erna Solberg ledet FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene.

Fn’s bærekraftig mål 12.3, så vil de redusere matsvinnet innen 2030. Siden det går masse viss av tonn mat som blir kasta enten fordi den har gått ut på dato, ellers fordi de ikke er villig til å spise det. Det er alltid en løsning som person kan klare å løse det, og det er at mat som ligger i kjøleskapet som ikke blir spist opp, er det best å sette i fryseren og ta det ut når du ønsker å spise det, og det bidrar med å redusere matsvinnet og er bedre for miljøet vårt.

Holdbart

Holdbart er en matbutikk som er med på å redusere matsvinnet, der de selger overskudds dagligvare til hele norge. Holdbart kjøper inn varer fra dagligvarekjede som selv sliter med å selge tingene eller at maten snart går ut på dato, det er derfor holdbart kan fikse det for kjedene. Holdbart.no kjøper inn disse varene og selger det videre til sine kunder med omtrent 20 til 90% avslag som vil da si at det er lavere priser enn dagligvarebutikken. De har kunn til 89 kroner på å leverer varer med inntil 20 volumkilo til alle Bring sine hentepunkter i hele Norge. Du kan også velge selv å få varene levert hjem til deg mot et pristillegg på 30 kroner.

Matberget

I følge statistikken så kaster Nordmenn omtrent 227 000 tonn med bare mat,og det er hele cirka 42,6 kg per person ifølge bedriften Matvett. 60% oppgir at utgått på dato som da er det viktigste grunn til at de kaster maten. Tallet er hentet fra FAO Verdens matvareprogram (som da ligger under FN), og viser at en tredjedel av all mat som produseres i verden kastes hvert år, totalt 1,3 milliarder tonn mat. Ifølge statistikken til Matvett så står det at Norge alene for over 417 000 tonn av det. Alt av dette er spesielt mat som kan bli spist, som ikke bør blir kastet Samtidig så vet vi at mange av forbrukere ønsker å gjøre noe med dette om å redusere kaste blant annet mat, og samtidig så bryr ikke folk seg om kort varighet av mat, eller om et produkt har gått over best før datoen.


Kilde:
https://www.holdbart.no/informasjon/om-holdbart-no-5096
https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal
https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/ansvarlig-forbruk-og-produksjon#:~:text=Det%20inneb%C3%A6rer%20%C3%A5%20minske%20ressursbruken,livskvaliteten%20til%20mennesker%20p%C3%A5%20jorda.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *